Mleko na Warmii i Mazurach daje miejsca pracy mieszkańcom, w tym absolwentom UWM. W Mrągowie powstanie nowoczesny zakład mleczarski. Już wiadomo, że będzie tam 100 nowych miejsc pracy.
Zakład będzie zajmował się przetwórstwem mleka i serwatki. Jak podkreśla Edmund Borawski, prezes SM Grajewo, w nowej firmie znajdzie zajęcie ponad 100 osób, a produkty będą wytwarzane na rynek azjatycki i europejski. Koszt inwestycji to 120 milionów złotych.
— Wydział Nauk o Żywności UWM to numer jeden, jeśli chodzi o kadry w branży mleczarskiej w Polsce — podkreśla prof. Mirosław Gornowicz, ekonomista z UWM. — Tradycje wydziału sięgają lat 60-70., gdy znani profesorowie, m.in. Stefan Poznański, wywindowali naukę na wysoki poziom. To wszystko sprawia, że absolwenci tego wydziału są w czołówce kadry technologicznej firm mleczarskich.
Innowacje w mleku
Planowany zakład w Mrągowie to także nowe perspektywy dla Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego, który znajduje się w Mrągowie.
Warmia i Mazury są dobrym rejonem do hodowli bydła. — Mamy jednocześnie czyste środowisko i dobrze rozwinięty przemysł mleczarski: Mlekpol w Mrągowie czy kilka kilometrów od granicy regionu z Podlasiem duży zakład w Grajewie, a także firmy produkujące maszyny dla przemysłu mleczarskiego — dodaje prezes Szczęsny.
Koniec europejskich ograniczeń
— To bardzo dobry moment na planowanie takiej inwestycji, jak nowy zakład w Mrągowie — mówi prof. Mirosław Gornowicz z UWM. — W marcu 2015 roku kończy się obowiązywanie kwot mlecznych w Unii Europejskiej, a więc rynek zostanie zliberalizowany. Poza tym rynek mleka, na którym liczą się duzi gracze, jest bardzo rozchwiany i ceny produktów mlecznych skaczą raz w grę, raz w dół. Postawienie nowoczesnej bazy zajmującej się przetwórstwem m.in. serwatki oznacza uniezależnienie od wahań cen. Nowa firma to także nowe miejsca pracy. Dziś trudno o inwestorów, dobrze, że w branży mleczarskiej mamy takiego potentata.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez