Kolejny sukces żywności regionalnej z Warmii, Mazur i Powiśla

2014-09-29 17:28:04 (ost. akt: 2014-09-29 17:30:55)

Podziel się:

W dniu 27 września podczas trwania Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu odbył się „Konkurs o Złoty Medal Targów”, w którym wzięło udział 7 wystawców z naszego regionu.

Spośród 20 medali przyznawanych przez jury aż 4 trafiły do producentów z naszego województwa. Wśród nagrodzonych znalazły się:

• Ser „Koszałek” z mleka koziego wyprodukowany przez Zajazd „Tusinek” z Rozóg;
• „Kiełbasa polska surowa z Mazur” przygotowana przez Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna;
• „Sorbet selerowo-jabłkowy” Pracowni Cukierniczej Magdaleny Kroczek z Olsztyna;
• „Okowita Mazurska” z „Mazurskich Miodów” z Tomaszkowa;

Uroczyste wręczenie medali odbyło się podczas otwarcia Targów w dniu 28 września. Producenci odebrali nagrody rąk Pana Marka Sawickiego - Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pana Marka Woźniaka - Wiceprezesa Zarządu Związku Województw Rzeczypospolitej, Pana Tomasza Kobierskiego – wiceprezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich oraz Pana Igora Hutnikiewicza – Przewodniczącego Komisji ds. Żywności Związku Województw Rzeczypospolitej.

Województwo Warmińsko-Mazurskie, dzięki wspaniałym produktom, ciekawej aranżacji, a także pokazom przygotowywania potraw kuchni warmińskiej i mazurskiej, zdobyło również Wyróżnienie w konkursie pn. „Najciekawsza Promocja na Targach Smaki Regionów”, organizowanego przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.`

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB