OSM Giżycko zaczynała od maselnicy

2017-07-01 07:00:00 (ost. akt: 2017-07-01 10:19:40)

Podziel się:

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Giżycku od lat należy do krajowej czołówki. W rankingach spółdzielczości mleczarskiej zajmowała i zajmuje niejednokrotnie miejsca na „podium”. Firma ma za sobą lata doświadczeń, a jej początki sięgają roku 1945. Pierwszym produktem było masło wytwarzane w ręcznej maselnicy.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Giżycku od początku swojej powojennej działalności kojarzy się z ulicą Białostocką. Tam od pierwszych lat prowadzono przetwórstwo mleka, produkowano sery dojrzewające czy mleko chude w proszku. Od początku też zakład był spółdzielnią. Formuła ta – co możemy stwierdzić po ponad 70 latach – wytrzymała próbę czasu, a co najważniejsze – przeszła zwycięsko przez transformację ustrojową z początku lat 90. OSM należy w Giżycku do niewielkiej grupy zakładów, które mogą poszczycić się ponad 70-letnią historią i produkcją, za którą stoi tak bogate doświadczenie.

Powstanie Spółdzielni to jednocześnie początek rozbudowy zakładu produkcyjnego i systematyczne rozszerzanie asortymentu produkcji. Urządzenia, które wykorzystywały siłę ludzkich mięśni, zastępowały nowoczesne na swój czas maszyny i całe linie produkcyjne. Były to również lata poznawania tajników produkcji różnych artykułów, wprowadzania nowych produktów. Warto też zaznaczyć, że wzrastało zatrudnienie.

Połowa lat 70. ubiegłego wieku przyniosła znaczącą rozbudowę zakładu przy Białostockiej. Powstała druga proszkownia, wybudowano dział twarożkarni, rozszerzono dział galanterii. Zadbano również o dział transportu, stawiając budynek myjni samochodowej. Jest to rzecz o tyle istotna, że jest to produkcja wręcz skazana na nieskazitelną czystość i dbałość o ten element przewija się przez wszystkie lata funkcjonowania przedsiębiorstwa.

Współczesna nazwa, pod którą znamy dziś ten zakład, została przyjęta 1 lipca 1981 roku. Polityczna zawierucha, która wówczas przetaczała się przez kraj, nie mogła mieć wpływu na jakość pracy spółdzielców. Osiem lat później nadchodzi kolejny ważny moment w życiu zakładu. W 1989 roku OSM staje się samodzielną firmą. Od tej chwili los spółdzielni zależy od sprawności jej kierownictwa i zaangażowania załogi. Swoją szansę OSM w Giżycku wykorzystała, o czym świadczą obecne wyniki produkcyjne, ale po drodze do tego celu było kilka znamiennych wydarzeń. W czerwcu 1999 roku OSM w Giżycku połączyła się z OSM w Szczytnie, a w 2000 roku ze Spółdzielnią Mleczarską w Węgorzewie. Z roku na rok zakład zaczął odgrywać coraz większą rolę na gospodarczej mapie kraju. Kolejne lata przynoszą modernizację linii produkcyjnych. Automatyka, sterowanie numeryczne wchodzą do codziennej praktyki. Realizowane są kolejne inwestycje: powstaje nowoczesna aparatownia, odbieralnia mleka, oddano do użytku nowo wybudowany magazyn chłodniczy do przechowywania produktów mleczarskich, nową myjnię samochodową oraz nowoczesną warzelnię serów o przerobie mleka ok. 450 tys. litrów na dobę.

W 2004 roku zakład przechodzi pozytywnie weryfikację dopuszczającą Spółdzielnię do sprzedaży produktów na terenie Unii Europejskiej. W 2015 roku została oddana nowoczesna dojrzewalnia, która może pomieścić jednocześnie ok. 4000 ton sera dojrzewającego. Obserwując ostatnie lata w życiu giżyckiej OSM, można stwierdzić, że nie było roku bez inwestycji modernizujących zakład. Taki kurs nadał Spółdzielni dr inż. Szczepan Szumowski, obecny prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Giżycku.

W listopadzie 2016 roku Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na podstawie rankingu opracowanego przez KZSM Zw. Rew. przyznała OSM statuetkę, umieszczając ją w gronie 10. najlepszych spółdzielni w kraju (4. miejsce). W gronie eksporterów giżycka OSM została sklasyfikowana na miejscu drugim.

dr inż. Szczepan Szumowski, prezes Zarządu OSM w Giżycku: — Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Giżycku to nie tylko Giżycko, ale również Szczytno i Węgorzewo, chociaż produkcja, przetwórstwo odbywa się tylko w zakładzie w Giżycku. Zatrudniamy obecnie ok. 370 osób. Zatrudnienie ostatnio trochę wzrosło po uruchomieniu nowych linii produkcyjnych. Skup mleka prowadzimy na obszarze około 150 km wokół Giżycka.

To jest podstawowy teren, ale też kupujemy od dużego dostawcy z okolic Elbląga. Nie jest to blisko, ale czasami transport od lokalnych dostawców może być droższy od tego dużego dostawcy. Odbieramy mleko od około 1300 rolników. W ciągu doby przetwarzamy 700-800 tysięcy litrów mleka. Po uruchomieniu nowej, kolejnej linii produkcyjnej zbliżymy się do miliona litrów na dobę.

Produkcja to głównie szeroka gama serów dojrzewających i niedojrzewających. Poza tym masło, serwatka w proszku. Nowym produktem jest ser mozzarella w blokach przeznaczonych do produkcji pizzy, ale nadal robimy sery tylżyckie, gouda, holenderskie. Nie zajmujemy się produkcją tzw. galanterii mlecznej nawet w niewielkich ilościach.

Nasza produkcja w 60-70 procentach sprzedawana jest poza granice kraju. Największa część idzie do sprzedaży wewnątrz Unii Europejskiej, ale np. serwatkę w proszku wysyłamy do Chin.


Sławomi Kędzierki

Zobacz: Społem to twój dobry sąsiad


Komentarze (5) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Ilona #2277715 | 83.9.*.* 3 lip 2017 12:02

    nie ma się czym zachwycać ,mnie przeraża chemia i te wszystkie dodatki "e" w serach, jaka to jakość? poza tym nawet twarogi "kisną" i do terminu nie moga dotrwać , nie zawsze ale jednak co świadczy ze z tym mlekiem coś jest nie tak albo z produkcją

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. mona #2277330 | 37.47.*.* 2 lip 2017 17:52

      Serek giżycki był rewelacyjny... chciałabym jeszcze raz moc go skosztować... mój smak dzieciństwa.

      ! - + odpowiedz na ten komentarz

    2. emerytka #2277282 | 89.229.*.* 2 lip 2017 16:20

      Przepracowałam tam prawie 40 lat. Jak odchodziłam na emeryturę to nikt zwykłego "dziękuję" nie powiedział. Smutne.

      Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz

    3. :) #2277277 | 89.230.*.* 2 lip 2017 16:12

      Wszystko jest ładnie i pięknie na zewnątrz. Resztę się sami domyślajcie :)

      Ocena komentarza: warty uwagi (3) ! - + odpowiedz na ten komentarz

    4. staszka #2276909 | 94.254.*.* 1 lip 2017 21:44

      Z żalem wspominam nasz giżyk - serek homogenizowany. Pyszny, ze świeżą śmietanką, delikatnie waniliowy, bez wszechobecnej chemii. Szkoda, że to już historia

      ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)