Staropolska tradycja na talerzu

2015-03-26 12:00:00 (ost. akt: 2015-03-26 12:54:59) Artykuł sponsorowany

Autor zdjęcia: Karczma w Stodole

Podziel się:

Jest takie miejsce w niewielkim Tomaszkowie pod Olsztynem, gdzie aromaty wyśmienitych potraw podbiją wasze serca i żołądki i sprawią, że z pewnością wstąpicie na obiad. Bo w Karczmie w Stodole staropolską tradycję podajemy... na talerzu!

Karczma w Stodole znajduje się w Tomaszkowie, 5,5 km za Kortowem w kierunku Warszawy. Karczma rozpoczęła działalność 15 marca 2013 roku, a swoją nazwę zawdzięcza budynkowi, w którym powstała – wcześniej była to stara stodoła, postawiona ok. 1935 roku. Obok znajdowały się obora i wozownia, którą można teraz oglądać w Muzeum Budownictwa Ludowego w Olsztynku.

Oprócz turystów i „tubylców” do Karczmy zaglądają mieszkańcy Olsztyna i okolic. Przybywają nie tylko goście zmotoryzowani, ale również miłośnicy jazdy rowerowej. Takim wycieczkom sprzyja bliskość lasów i jezior oraz niewielka odległość od Olsztyna.

W Karczmie w Stodole serwowane są ryby, ryby … i nie tylko ryby! Mamy zarówno ryby smażone – filety i tuszki, ryby z pieca podane w pysznym sosie śmietanowo-koperkowym lub z bukietem warzyw, wędzone pstrągi i węgorze, jak też ryby w galarecie i w sosie własnym, gulasz ze szczupaka w śmietanie, śledzie w oleju z cebulką… Wybór jest trudny, bo wszystko jest pyszne!

A może zupa? Na przykład wyśmienity swojski rosół, zupa rybna, barszcz, czernina z szarymi kluskami, żurek czy flaki. Wśród dań mięsnych króluje kaczka pieczona luzowana polana sosem z wiśniami, polędwiczka zapiekana z kurkami, golonka pieczona podana na zasmażanej kapuście, ozorki w sosie chrzanowym, placki ziemniaczane z gulaszem lub z kurkami – każdy znajdzie coś dla siebie. Powodzeniem cieszą się także inne potrawy własnej produkcji, m. in. kartacze z mięsem, kaszanka, pierogi, naleśniki, ciasta i desery.

W Karczmie organizowane są uroczyste obiady, spotkania okolicznościowe, w karnawale - zabawy i potańcówki z ustalonym wcześniej menu, gdzie podajemy m. in. wędzone swojskie wędliny, pieczonego dzika lub indyka. Wszytko zgodnie z życzeniami gości - bo to ich zadowolenie jest najważniejsze!

W okresach przedświątecznych w Karczmie realizowane są zamówienia na swojskie wędzonki i potrawy (szczegóły w zakładce menu na www.karczmawstodole.pl).

Dostęp do Reportera, ciekawych wywiadów, obszernych reportaży oraz 40 innych czołowych portali w Polsce. Dołącz do czytelników ceniących dobrą informacje. Zarejestruj się w PIANO już teraz KLIKNIJ TUTAJ